خدای بزرگ در آیهء دوم سورهء مبارکهء رعد میفرماید: اللَّهُ الَّذِی رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا
خداوند ذاتی است که آسمانها را بدون ستونهایی که شما آنهاراببینید، برافراشت.
این آیهء کریمه با نحوهء نگرش قدما به آسمانها مطابقت دارد؛ زیرا مردم قدیم بالای سر خود دنیای بزرگی را مشاهده میکردند که به خودی خود بر پاست و هیچگونه پایه و ستونی هم ندارد. امروز در عصر جدید نیز ملاحظه میکنیم که مردم زمان ما تفسیر مشاهدات خود را در این آیهء مبارکه میتوانند یافت؛ مشاهداتی که از یکسو نشاندهندهء این امر است که اجرام آسمانی ظاهراً بدون هیچ ستونی در فضای بینهایت بر پا میباشند، اما از سوی دیگر برای آنها ستونهای غیر مرئی وجود دارد که این ستونها در قانون جاذبه تمثیل و تعریف میشوند.
آری! در واقع این نیروی عظیم جاذبه است که به اجرام آسمانی کمک میکند تا در جغرافیای معین خود باقی مانده و در مدارهایی منظم سیر نمایند.
اگر دقّت کنیم، تعبیر قرآن از قانون جاذبه به ستونهای غیرمرئی تعبیر معجزانهای است؛ چه اگر قرآن کریم کتاب پروردگار بزرگ نمیبود، در آن صورت هزار و چهارصد سال قبل که هیچ انسانی در روی زمین به وجود ستونی برای اجرام آسمانی معتقد نبود و حتی هیچ نظریّهیی هم در این رابطه وجود نداشت، دیگر به ذکر جملهء بِغَیرِ عَمَداٍ تَرَونَهَا که برای مخاطبان قرآن در عصر بعثت، معنی و مفهوم خاصی را به همراه نداشت، هیچ لزومی احساس نمیشد. اما از آنجا که قرآن کریم تنها کتاب عصر بعثت نیست، بلکه کتاب معجز پروردگار تا یوم القیامه است بنابراین، تعابیر علمی به کار گرفته شده در آن نیز تا روز قیامت کارآیی خود را محفوظ نگه میدارند.